In deel 3 van de reeks webinars over “Kwaliteit – overal en altijd”, die plaats vond op 5 juni 2020 en die weer toegankelijk was voor DARQA-leden en ook als losstaand webinar te volgen was, hebben we twee veteranen, Frans Leijse en Bill Bellows, aan het woord gelaten over Deming’s kijk op kwaliteit.

Dit webinar was goed bezocht met ongeveer 30 deelnemers. Met groot enthousiasme werd gebruik gemaakt van de chatbox om gedachten en inzichten over kwaliteit te delen naar aanleiding van de door de veteranen voorbereide slides.

Zo kwam aan de orde wat nou eigenlijk de definitie van kwaliteit is, wat voor de deelnemers heel divers blijkt te zijn. Verder werd er gefilosofeerd over het verschil tussen systems thinking en systematical thinking, wat een systeem eigenlijk is en of dat statisch of beweeglijk is en of je dat duidelijk kunt definiëren. Ook was er discussie over wie er binnen het bedrijf verantwoordelijk is voor kwaliteit. Daaruit bleek dat het management de  eindverantwoordelijkheid heeft maar dat iedereen binnen het bedrijf verantwoordelijk is voor kwaliteit. Daarbij is de interactie tussen individuen en afdelingen van groot belang om tot een kwalitatief goed eindproduct te komen. Een ander mooi voorbeeld van hoe kwaliteit werkt en dat dat in context gezien moet worden is de vraag, maar vooral het antwoord op de vraag “Wat is er nodig om een tafel schoon te maken?”.

De video gemaakt tijdens deze webinar is op het ledengedeelte (LOGIN) te bekijken.